In dit artikel neem ik jullie mee naar de leukste uitjes in Drenthe. Naar aanleiding van mijn blog over Parc Sandur kwam ik op het idee om een blog te schrijven over Drenthe, ik ben per slot van rekening zelf een echte Drent.

Dwingelderveld

We beginnen in het prachtige Dwingelderveld. Dit prachtige natuurreservaat bestaande uit moerassen, bosgebieden en zeldzame vogels is voorzien van zowel wandel als fietspaden.

Mocht je hier een wat langere tijd willen doorbrengen neem dan vooral een kijkje bij de radiotelescoop, of een van de schaapskooien (Schaapskooi Achter ’t Zaand, Schaapskudde Ruinen). De radiotelescopen op Nederlands grondgebied staan allemaal in Drenthe. De radiotelescoop in Dwingeloo was bij de opening in 1956 met zijn 25 meter doorsnede zelfs de grootste radiotelescoop ter wereld en er zijn vele ontdekkingen mee gedaan, mega interessant dus!

Kamp Westerbork

Wanneer je aan Drenthe denkt denk je automatisch aan Kamp Westerbork. Dit kamp stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als ‘voorportaal van de hel’. Dit kamp was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Uiteindelijk zijn er 102.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd. Laat je tijdens je bezoek meenemen in dit helaas treurige stukje geschiedenis.

Een klein extraatje wanneer je dit kamp bezoekt zijn de radiotelescopen die ook hier weer staan. Dit zijn er een stuk meer dan het exemplaar bij Dwingelderveld.

Veenpark

Het Veenpark is een Nederlands openluchtmuseum waar je heerlijk kunt rondstruinen over een enorm park. Vroeger was dit een standaard uitje voor bijna elke school in Drenthe, ik kan dit park ondertussen dan ook wel dromen. Naast het rondlopen kun je ook in een trein stappen en kun je een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een enorme turfafgraving waar je nog altijd kunt zien hoe dat vroeger in zijn werk ging. Ook zijn er boten beschikbaar waar je in kunt om een goed overzicht van het park te krijgen. Op het park zelf zijn verschillende winkeltjes en oude huisjes te vinden en ga je als het ware echt even terug in de tijd.

Orvelte

Had ik al gezegd dat we met school vaak uitjes in Drenthe doen? Orvelte stond natuurlijk op het programma. Dit prachtige monumentale dorp neemt je mee terug in de tijd. Je gaat hier zien hoe mensen in de negentiende eeuw in de Drentse dorpen woonden en werkten. Het leukste vond ik persoonlijk altijd de klompenmakerij, hier ga je precies zien hoe een klomp met de hand gemaakt wordt. Heb je meer met metaal? Ga dan naar de smederij. Verder zijn er tal van andere activiteiten in dit geweldige dorpje.

Hunebedden

In Drenthe hebben wij een heuse Hunebedhighway, ook wel de Route 66 van Nederland genoemd. Via deze weg kom jij langs bijna alle hunebedden in Drenthe. Mocht je alleen naar het hoogtepunt willen gaan kan ik je aanbevelen om meteen naar Borger te rijden, hier ligt het grootste hunebed van Nederland. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. Bij dit hunebed ligt ook meteen het Hunebedcentrum waar je alles kunt ontdekken over bijvoorbeeld het Trechterbekervolk.

Boomkroonpad

Durf jij op grote hoogte te lopen? Dan is dit Boomkroonpad iets voor jou. Je wandelt hier namelijk tussen de boomtoppen. Je zult langs uitkijkpunten en uitkijktorens lopen, supergaaf dus!

Mocht je ook kinderen bij je hebben dan kunnen die ook nog klimmen en hutten bouwen bij het Lorkenspeelbos, dit bos ligt naast het Boomkroonpad.

Zwemplas

Er zijn vele zwemplassen in Drenthe te vinden. Sommige kosten geld, andere zijn gratis. De Ieberenplas is een bekende gratis plas in Drenthe. Het water is op veel plekken niet zo diep, ideaal voor kinderen. De maximale diepte is 2 meter.

Een andere erg leuke gratis plas is Schoonhoven. Deze zwemplas is onderverdeeld in 2 delen, een deel met leuke activiteiten zoals een kabelbaan over het water en een ander deel met alleen dieper water.

Een betaalde plas zou bijvoorbeeld het Blauwe Meer kunnen zijn, voor een klein bedrag kun je in dit heerlijke blauwe water zwemmen.

Pauperkolonie Veenhuizen

Erg interessant om te bezoeken is ook dit stukje geschiedenis in Veenhuizen. De armen en wezen werden naar Veenhuizen gestuurd om onder dwang werk te verrichten, je was verplicht om naar de kerk te gaan en je was ook nog eens mijlenver van je familie verwijderd. Oorspronkelijk is dit onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. In Veenhuizen staat een enorm vierkant gebouw waar je informatie over toen tijd kunt inwinnen. Het gebouw is later omgebouwd tot gevangenis, dit is mij dan ook het meeste bijgebleven als kind.

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Een dagje dierentuin is altijd leuk helemaal als er ook nog activiteiten in de dierentuin zijn. Ga je voor de boottocht tussen de dieren door of toch liever voor de jeepsafari? Persoonlijk vind ik de dierentuin goed gelukt omdat er erg veel ruimte voor de dieren is in tegenstelling tot bijna elke andere dierentuin in Nederland.

Steden

Als laatst wil ik nog meegeven dat Drenthe ook prachtige winkelgebieden heeft in verschillende steden. Emmen is bijvoorbeeld helemaal vernieuwd maar ook in Hoogeveen is bijvoorbeeld het centrum helemaal aangepakt. Assen bezit net een nieuw station die naar mijn mening ook erg gaaf is geworden.

Meer leuke blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *