Hoe beviel mijn eerste keer nachtfotografie? Na het aanschaffen van je camera komt er altijd een moment dat je denkt: wat zal deze bad boy allemaal kunnen? Je begint waarschijnlijk een keer in de ochtend om te kijken wat voor prachtige plaatjes je allemaal kunt schieten. Vervolgens kom je op het punt dat je ook wilt zien wat je camera allemaal in de nacht kan vastleggen dus je gaat eens wat filmpjes kijken of blogs lezen over nachtfotografie, daar vind je wat tips & tricks zodat jij zelf ook een master in nachtfotografie wordt. Althans dat denk je…

Astrofotografie in Drenthe

Ik pakte na het kijken van enkele filmpjes mijn camera en ging vol goede moed met mijn vriendin op pad naar het donkerste plekje dat ik in de buurt kon vinden. Het scheelt dat ik in Drenthe woon want hier hebben wij veel natuurgebieden waar het echt donker is. Eenmaal aangekomen bij een natuurgebied vlak bij Dwingelderveld moesten wij eerst een lange wandeling door het bos maken om uiteindelijk bij de open vlakte uit te komen. Het was in de winter dus de sterren stonden gelukkig al redelijk vroeg aan de hemel. Als je eenmaal op de open vlakte bent aangekomen valt je mond wel even open van verbazing omdat je met het blote oog zoveel sterren kunt zien die je normaal niet ziet. Ik kan het ook niet beschrijven omdat het zoiets speciaals is.

Vervolgens heb ik mijn statief neergezet en mijn camera ingesteld op de manier zoals ik het op internet had gelezen. Ik maakte prachtige foto’s en probeerde verschillende settings om de foto’s nog beter te krijgen. Ik had gelezen dat het handig was om overdag je scherpstelring vast te zetten op oneindig zodat je het in de nacht goed hebt staan maar ik had ervoor gekozen om de camera in de nacht scherp te stellen door mij te focussen op 1 ster en die helemaal scherp op mijn beeld te krijgen. Na het nemen van vele foto’s op verschillende standen was het tijd om naar huis te gaan

De resultaten

Eenmaal thuis aangekomen ging ik de resultaten bekijken in de hoop dat ik er ook zo’n prachtige afbeelding tussen zou hebben. Het bleek een grote teleurstelling, mijn foto’s waren 9 van 10 keer onscherp en heel veel foto’s waren overbelicht zoals hieronder te zien is. Op mijn display van de camera leek het totaal niet overbelicht. Ik had dan ook meteen mijn eerste les geleerd, zoom goed in op je display zodat je een groepje sterren van dichtbij bekijkt en ook meteen ziet of het scherp is en hoe de belichting is.

Er zaten gelukkig ook wel redelijk mooie foto’s tussen. Het belangrijkste van alles is dat ik heel veel heb geleerd door dit te doen. De keren hierna heb ik bijvoorbeeld een timer gebruikt zodat ik geen trillingen meer veroorzaakte in de foto. Ik zal in de toekomst nog eens een soort van tutorial gaan schrijven over bepaalde handigheidjes waardoor je zelf ook hele mooie foto’s in de nacht kunt nemen.

Meer leuke blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *