In deze blog ga ik alle Instagram afmetingen bespreken. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende functies in Instagram dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb een handig overzicht gecreëerd en daarnaast zal ik extra toelichting geven op elke modus van Instagram.

Toen Instagram in 2010 op de markt kwam hadden mensen er eerst weinig verwachtingen van maar al snel groeide het uit tot een groot social media platform gericht op foto’s. Waar toen de focus vooral op foto’s lag is dit tegenwoordig uitgebreid tot een platform waar je echt alles kunt delen. Met de nieuwste Instagram Reel functie kun je tegenwoordig ook bewerkingen op je video’s doen waardoor Instagram een stap heeft gezet om de populaire app TikTok achterna te gaan.

Waarom het kiezen van de juiste foto grootte op Instagram belangrijk is

In tegenstelling tot andere platformen is Instagram een platform waar de focus op het delen van foto’s en video’s ligt. Je wilt als gebruiker dus maximaal gezien worden met je foto, daarom is de afmeting van groot belang.

Wanneer ik jou zou vragen wat meer opvalt, links of rechts dan denk ik dat de keuze snel gemaakt is. De rechter foto scroll je zo voorbij waar je bij de linker foto echt wel 2 keer moet scrollen voor je verder kunt. Met andere woorden je kunt er bijna niet omheen.

Een overzicht van alle Instagram afmetingen

Je afbeeldingen op Instagram kunnen van alle afmetingen zijn. Mijn grootste tip zou zijn om hier consistent mee te zijn. Wanneer je foto’s post met allerlei verschillende beeldverhoudingen ga je een hele rare tijdlijn hebben. Wanneer je net als mij je feed aan je website koppelt ziet het er heel rommelig uit wanneer je verschillende afmetingen gebruikt.

Instagram afmetingen handleiding

De beste afmetingen voor je Instagram posts

In het begin kon je op Instagram alleen maar vierkante foto’s posten. In 2015 heeft Instagram een update gedaan waardoor ze ook portret en landschap afmetingen accepteerde. Persoonlijk vind ik de landschap afmeting wel erg klein maar de portret afmeting daarentegen is perfect omdat die zo groot is.

De beste afmetingen voor vierkante foto’s op Instagram

Dit is de klassieke afmeting van Instagram en nog altijd het meest populair maar de portret afmeting wordt tegenwoordig ook flink gebruikt vanwege het formaat. Wanneer je een Instagram feed van iemand bekijkt wordt ook alles in vierkantjes weergegeven, door vierkante foto’s te gebruiken weet je dus precies wat je publiek gaat zien.

Vierkante afbeeldingen moeten een beeldverhouding van 1:1 hebben of een resolutie van 1080px bij 1080px.

Beste aspect ratio: 1:1

Beste resolutie: 1080px x 1080px

De beste afmetingen voor landschap foto’s

Dit formaat kan handig zijn voor erg brede afbeeldingen die je bijvoorbeeld tijdens het reizen hebt gemaakt of bij een concert.

Instagram raadt een beeldverhouding van 1.91:1 aan, dit komt op hetzelfde neer als het formaat afbeelding die je ziet wanneer je een linkje in bijvoorbeeld Facebook plakt. De maximale beeldverhouding is 16:9 dit is vaak 1920 bij 1080. De ideale resolutie zou 1080px bij 566px zijn.

Beste aspect ratio: 1.91:1

Beste resolutie: 1080px x 566px

De beste afmetingen voor portretfoto’s Instagram

Dan zijn we aangekomen bij het laatste formaat wat Instagram ondersteunt, dit wordt ook wel het portret formaat genoemd. Zoals ik eerder al beschreef kan dit als absolute eyecatcher worden gebruikt. Zelf gebruik ik dit formaat dan ook. Houd er alleen even rekening mee dat de afbeelding op je feed als vierkant wordt getoond.

Voor dit type afbeeldingen raad Instagram een beeldverhouding van 4:5 aan. In Lightroom kun je dit eenvoudig met de cropping tool doen. De ideale resolutie zou 1080px x 1350px zijn.

Beste aspect ratio: 4:5

Beste resolutie: 1080px x 1350px

De beste afmetingen voor Instagram video’s

Net zoals met de Instagram foto’s kun je ook video’s delen op Instagram. Deze video’s komen in 3 verschillende formaten. Je kunt kiezen voor de vierkante video’s, de landschap video’s en de portret video’s.

De beste afmetingen voor vierkante video’s

Vierkante video’s zijn nog altijd een begrip in Instagram. Hier gelden dezelfde regels als de Instagram foto’s. Het beste kun je dus een resolutie van 1080px bij 1080px aanhouden met een beeldverhouding van 1:1.

Beste aspect ratio: 1:1

Beste resolutie: 1080px x 1080px

De beste afmetingen voor landschap video’s

Ideaal voor mooi drone materiaal of iets totaal anders. Via de landschap afmeting kun je iets goed laten zien in de breedte. Op een mobieltje is het wel redelijk klein helaas.

Ook hier geld net als met de foto’s dat er een beeldverhouding van tussen de 1.91:1 en 16:9 gehanteerd moet worden. De ideale resolutie zou 1080px bij 607px zijn. Wanneer je via je telefoon filmt is het vaak standaard al 16:9 formaat.

Beste aspect ratio: 1.91:1 en 16:9

Beste resolutie: 1080px x 607px

De beste afmetingen voor portret video’s

Portret video’s zorgen voor aandacht op je tijdlijn. Ook hier gelden weer dezelfde regels als voor de foto’s. Een beeldverhouding van 4:5 of een resolutie van 1080px bij 1350px is ideaal. Let erop dat als je video hier niet aan voldoet Instagram hem automatisch cropt naar het juiste formaat. Op je profiel ziet de video er altijd anders uit omdat Instagram hier een vierkant formaat hanteert.

Beste aspect ratio: 4:5

Beste resolutie: 1080px x 1350px

De beste afmetingen voor Instagram Stories

Via Instagram Stories kun je snelle verhalen delen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld iets aan het doen bent. Wanneer ik op vakantie ben deel ik vaak de activiteiten die ik aan het doen ben. De foto’s komen dan later omdat ik die met mijn camera maak.

Momenteel maken er meer dan 500 miljoen mensen dagelijks gebruik van Instagram Stories. Je zou dus een gigantisch bereik kunnen halen met Instagram Stories.

Je kunt met stories je hele scherm opvullen door bijvoorbeeld gewoon met de camera van je mobiel te filmen. Een andere manier is een filmpje of foto uit je gallerij pakken, de afmetingen maken dan niet uit, je kunt eventueel ook met je vingers in- en uitzoomen.

De meeste mensen zullen een beeldverhouding van 9:16 gebruiken of een resolutie van 1080px bij 1920px.

Beste aspect ratio: 9:16 of elk ander

Beste resolutie: 1080px x 1920px of iets anders

De beste afmetingen voor IGTV

Omdat mensen ook langere video’s wouden uploaden heeft Instagram in 2018 een nieuwe functie gelanceerd genaamd IGTV. Via IGTV kun je video’s uploaden die langer dan een minuut duren.

Omdat je hier meer YouTube waardige video’s op zet kun je ook dezelfde ratio als je YouTube video gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een 16:9 (landschap) ratio aanhouden of juist voor een 9:16 (portret) ratio gaan. Wanneer je voor een landschap ratio gaat kun je gewoon je mobiel draaien om zo een volledig scherm te krijgen.

De beste afmetingen voor Instagram Reel

Instagram Reels is de nieuwste functionaliteit van Instagram en is in 2020 gelanceerd. Via Instagram Reels kun je video’s van maximaal 15 seconden uploaden waar je audio, effecten of andere dingen aan toe kan voegen.

Het formaat van Instagram Reel valt onder hetzelfde formaat als een story. Het enigste verschil is dat een story niet op je tijdlijn verschijnt en een Reel wel. Je moet er dus rekening mee houden dat je Reel er anders uitziet wanneer mensen je Reel op hun tijdlijn bekijken.

Beste aspect ratio: 9:16 voor volledig scherm of ga voor 4:5 wanneer je het op feed formaat wilt.

Beste resolutie: 1080px x 1920px

De beste afmetingen voor Instagram Live

Instagram Live is een geweldige manier om je volgers te bereiken. Meestal verschijnt er bij mensen een pop-up wanneer je live gaat waardoor je meteen publiek hebt.

Omdat Instagram Live ervoor gemaakt is om met je mobiel live te gaan is er een beeldverhouding van 9:16 aangehouden. Wanneer jouw mobiel in een ander formaat filmt is dit ook geen punt, het zal er voor andere mensen gewoon iets anders uit zien.

De beste afmetingen voor Instagram profielfoto’s

De kleine maar toch zo belangrijke foto op je profiel. Via een profielfoto kun je laten zien wie je bent en wat je doet. Heb jij een grote foto die je graag als profielfoto wilt? Dat is meestal geen probleem aangezien je kunt schuiven met de foto wanneer je hem uploadt.

Wil je zelf meteen het goede formaat? Dan raad Instagram 110px bij 110px aan met een maximum van 180px bij 180px.

Mocht je mij willen volgen op Instagram dan kan dat: mikefrijlink. Op mijn Instagram post ik voornamelijk landschappen. Mocht je na het lezen van dit artikel meer lezen dan kan dat op de rest van mijn website.

Meer leuke blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *