In deze blog ga ik jullie vertellen wat er allemaal te doen valt in Napels. Ik ben hier iets langer dan 2 dagen geweest en ik kan jullie vertellen dat het een prachtige stad is maar dat het geen stad is om langer dan 3 dagen te zijn. Om de echte sfeer te voelen kan ik aanraden om te overnachten in de pittoreske straatjes die net iets verder (20 min lopen van alle hotspots) liggen. Wanneer ik in Italië ben stap ik dan ook vaak bij horecagelegenheden naar binnen waar ze geen Engels kunnen zodat je de Italiaanse ervaring veel beter meekrijgt. Oké genoeg gekletst, het is tijd om jullie een indruk te geven over Napels.

Ik heb hieronder alle plaatsen waar ik ben geweest onder kopjes verdeeld met een cijfer van 1 tot 10 zodat jullie ook weten wat ik er nu echt van vond. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iets eerst heel leuk leek maar in het echt toch gigantisch tegenviel. Ook leek het mij handig om de benodigde tijd erbij te vermelden. Het is belangrijk om te weten dat ik iemand ben die thuis eerst uren op internet rondkijk wat er allemaal te doen is in een stad zodat ik alvast mijn eigen planning kan maken.

Galleria borbonica / The Bourbon Tunnel

Cijfer: 9/10
Tijd: 1,5 uur
Prijs: 10 euro

We beginnen meteen met een indrukwekkende plek genaamd Galleria borbonica. Wat veel mensen niet weten is dat Napels tijdens de tweede wereldoorlog een van de meest getroffen steden was. Er zijn gigantische bombardementen geweest in Napels omdat het een belangrijke havenstad was.

Deze tunnel bestaat al sinds 1853 en werd doen gebruikt als vuilstort, maar wat mij het meeste is bijgebleven tijdens de hele rondleiding was het feit dat deze tunnel tussen 1939 en 1945 als schuilkelder heeft gediend voor meer dan 10.000 mensen uit Napels die hun huizen hadden verloren. In de tunnel ging het dagelijkse leven gewoon door en je zult dan ook allerlei speelgoed en andere items tegenkomen. Interessant om te zien waren de groentes die er verbouwd werden, door de hoge luchtvochtigheid kunnen die daar leven en zijn ze alleen wat lampen nodig die het zonlicht voor moeten stellen.

Leuk om nog even te vermelden is het feit dat de tunnel helemaal vol met vuil lag, het werd namelijk vroeger gebruikt als vuilstort. Napels produceerde zoveel afval en wat is de makkelijkste manier om het niet meer te zien? Juist ja… onder de grond. Toen ze de tunnel dus weer nodig waren moest er iets met al dat afval gebeuren. Hoe denk je dat ze dit hebben opgelost? Juist ja… het afval is nog dieper in de grond gestopt.

Ik kan jullie nog veel meer over deze tunnel vertellen maar het is veel leuker om het met je eigen ogen te zien. De ticketprijs is 10 euro en het is een echte aanrader. Er is een deel van de rondleiding waar je tussen een hele smalle muur kunt lopen. Je komt vervolgens uit bij een stuk ondergronds water waar een heel verhaal bij zit. Dit is echter niet verplicht en maar een klein deel van de rondleiding.

Persoonlijk vond ik het moeilijk om de ingang van de tunnel te vinden, op Google Maps stond het namelijk niet goed aangegeven. Wanneer je het Via San Gregorio Armeno straatje volgt loop je vanzelf tegen het San Paolo Maggiore aan vervolgens ga je links en meteen weer rechts een klein straatje in en daar is het.

Via San Gregorio Armeno

Cijfer: 7/10
Tijd: 30 min
Prijs: gratis

In dit oude pittoreske straatje staan allerlei kerststallen uitgestald met alle bijbehorende spulletjes. Het is een heel leuk straatje om even doorheen te lopen vooral als je nog iets nodig bent voor je kerstverzameling. Het is wel een heel druk straatje dus daar moet je tegen kunnen.

Catacombe di San Gennaro

Cijfer: 9/10
Tijd: 1,5 uur
Prijs: 6 euro voor studenten / 9 euro voor volwassenen

Deze oude catacombe was een van mijn hoogtepunten van Napels. Het lijkt wat verder weg maar in praktijk ben je er zo. De gids sprak perfect Engels en was erg aardig. Er werd ons uitgelegd hoe vroeger de rangorde werkte. De echte belangrijke of rijke mensen kregen namelijk een totale kamer voor zichzelf. De iets minder rijke kregen een graf in de muur en de arme mensen kregen gewoon een graf in de grond. Het is prachtig in elkaar gezet en je wordt echt meegenomen door de catacombe.

Dit uitje duurt iets minder lang maar ik heb de tijd wat ruim aangehouden. De ticketprijs was 6 euro voor mij omdat ik ook nog student ben maar 9 euro is het in mijn ogen ook zeker waard. Neem trouwens altijd je studentenpas mee als je student bent want je krijgt echt in heel veel toeristische plekken flinke korting.

Piazza Plebiscito

Cijfer: 7/10
Tijd: 30 min
Prijs: gratis

Dit prachtige plein moet je gewoon even gezien hebben in Napels. Het koninklijk paleis is hier gevestigd. Toen ik er was in de ochtend was er nog niemand op een bezemwagen na waardoor het plein echt voor jezelf voelde.

Fontanelle cemetery

Het gaat hier weer over dode mensen maar het leek mij heel mooi om te bezoeken en het leek mij ook het benoemen waard. Helaas was het gesloten toen ik er was en heb ik het niet kunnen bezoeken. In Italië hebben ze soms de meest rare openingstijden of zijn ze dingen aan het verbouwen buiten het hoogseizoen (logisch natuurlijk).

Meer leuke blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *